Rasmus Ejlers Møgelberg og Jonas Fritsch modtager bevillinger fra DFF
De to forskere fra hhv. Datalogi og Digital Design på IT-Universitetet, har hver sikret en bevilling på godt 2,8 millioner kroner til deres respektive forskningsprojekter.
Jonas FritschRasmus Ejlers MøgelbergForskningInstitut for DatalogiInstitut for Digital DesigndesignsoftwareprogrammeringssprogStina Hasse Joergensen
Skrevet 10. maj 2022 07:00 af Theis Duelund Jensen
Danmarks Frie Forskningsfond offentliggør i dag de forskningsprojekter, som fonden under de to virkemidler DFF-Forskningsprojekt1 og DFF-Forskningsprojekt2 i år støtter med bevillinger. På IT-Universitetet i København har lektor på Datalogi Rasmus Ejlers Møgelberg og lektor på Digital Design Jonas Fritsch hver sikret sig 2,8 millioner kroner til deres respektive forskningsprojekter.
Rasmus Ejlers Møgelberg, der er medkoordinator af forskningsgruppen Programming, Logic and Semantics, har vundet bevillingen på baggrund af projektet Algebraic Effects and Guarded Recursion. I sit projekt ser forskeren nærmere på afhængige typer – en konstruktion i programmeringssprog, som programmøren kan bruge til at udtrykke egenskaber ved programmer, der kan verificeres som del af programudviklingen. Afhængige typer kan hjælpe med at konstruere sikre programmer og forbedre fejlfinding, men indtil nu har programmeringssprog med afhængige typer haft sine begrænsninger.
Ved hjælp af matematiske teorier vil Rasmus Ejlers Møgelberg og hans kolleger demonstrere, hvordan man bryder med den vigtigste af disse begrænsninger. Målet er at udvikle et udtryksfuldt programmeringssprog med afhængige typer.
Hvad signalerer stemmen?
Projektet Voice as a Matter of Design: A Framework for Novel Vocal Imaginaries er udarbejdet i samarbejde mellem Stina Hasse Jørgensen og Jonas Fritsch fra ITUs AIR Lab. Det tager udgangspunkt i syntetiske stemmer som fx Apple Siri og Amazon Alexa, og hvordan de er designet til at tale. I projektet stilles der spørgsmålstegn ved de syntetiske stemmers lydlige kvaliteter. Hvilken betydning har det, hvordan disse stemmer lyder, hvordan de lytter til os mennesker og hvad betyder det for vores oplevelse af teknologien og af hinanden?
Ved at begrebsliggøre og re-designe syntetiske stemmers paralingvistiske markører – den information, som toneleje, tonehøjde og intonation lader et budskab med – vil forskeren og hans kolleger undersøge, hvordan horisonten for designet af de syntetiske stemmer kan udvides.
Danmarks Frie Forskningsfond er en offentlig fond, der årligt fordeler ca. 1,5 mia. kr. til risikovillig forskning i Danmark. Under de to virkemidler DFF1 og DFF2 bevilger fonden i alt 746 millioner kroner til 210 forskningsprojekter om alt fra effekterne af kold plasma til konservering af fødevarer og brug af big data i kollektive trafiktilbud.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk