Bevillinger: ITU-forskere ser nærmere på kulturdynamikker i digitaliseringens tidsalder
Lektor på Digital Design Luca Rossi og Postdoc på Business IT Vasilieos-Spyridon Vlassis har sikret 4,6 millioner kroner fra det europæiske CHANSE-program til deres respektive forskningsprojekter i digital innovation og kulturdynamikker.
Luca RossiVasilieos-Spyridon VlassisForskningInstitut for Business ITInstitut for Digital Designbevillingerbig dataClimate ITdata sciencedigitaliseringetik
Skrevet 1. juni 2022 08:48 af Theis Duelund Jensen
Luca Rossi og Vasilieos-Spyridon Vlassis fra IT-Universitetet i København har begge sikret sig bevillinger fra det europæiske CHANSE-program til at undersøge, hvordan digital innovation påvirker kultur og samfund. Samlet set har forskningsprojekterne modtaget lidt over 6,4 millioner kroner.
Med projektet PolarVis planlægger Luca Rossi den første stort anlagte kortlægning af de verserende (og ofte modsatrettede) fortællinger om klimaforandringer på nettet. Vasilieos-Spyridon Vlassis’ projekt DiGeMERGE ser nærmere på integrationen af dataset og udbredelsen af digital katastrofekommunikation og de praktiske, etiske, og samfundsmæssige konsekvenser, samt det grundlæggende skift i vidensdeling – fra top-down-kommunikation til brugerdeling.
CHANSE, som står for Collaboration of Humanities and Social Sciences in Europe, er et samarbejde mellem 27 forskningsinstitutioner fordelt på 24 lande. Programmet bygger på erfaringer fra to eksisterende netværk, HERA og NORFACE, der understøtter forskning i henholdsvis humaniora og samfundsvidenskab.
Hovedformålet med CHANSE-initiativet er at agere platform for forskningssamarbejder, der beskæftiger sig med emnet Transformations: Social and cultural dynamics in the digital age. Formålet er at skabe en bredere forståelse af digital innovations rolle i sociale og kulturelle omvæltninger og give indsigt i, hvordan kultur og samfund former digitaliseringen.
Ud af i alt 366 ansøgninger, hvoraf 90 projekter blev inviteret til at indsende deres fulde projekt, er 26 blevet bevilget. Blandt de bevilgede projekter indgår 10 danske partnere fordelt på 9 projekter. CHANSE-programmet bevilger i alt 36 millioner euro til de udvalgte forskningsprojekter.
Projekterne starter mellem september og oktober 2022 og har en varighed på 2-3 år.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk