KMD bruger ny teknologi fra ITU til at give vidensarbejdere i staten fleksibilitet
Digitaliseringen af vidensarbejde bliver smidigere med en ny softwareteknologi udviklet af forskere fra IT-Universitetet og virksomheden Exformatics. Medarbejderne får mere fleksible arbejdsgange og hjælp til at styre opgaverne i mål. KMD implementerer nu teknologien i et sagsbehandlingssystem der er bredt anvendt i staten.
ForskningInstitut for DatalogiSamarbejderoffentlig itThomas Hildebrandt
Skrevet 2. juni 2017 07:03 af Vibeke Arildsen
Når en sagsbehandler i dag løser opgaver ved hjælp af et it-system, svarer arbejdsprocessen til at følge en printet rutebeskrivelse på bilferien til Paris. Det fungerer fint, så længe man ikke afviger fra ruten, men opstår der uforudsete forhindringer eller afstikkere undervejs, er man pludselig på herrens mark.
Den nye DCR-teknologi giver i overført betydning sagsbehandleren en GPS, der automatisk og løbende tilpasser sig workflowet i en konkret sag og hjælper medarbejderen med at finde den bedste vej videre.
”I stedet for at få udstukket et it-system der kræver, at tingene skal gøres i en bestemt rækkefølge, får medarbejderen mulighed for selv at tilpasse systemet gradvist og lægge nye regler ind, når noget ikke længere svarer til virkeligheden. Systemet giver dermed medarbejderen lov til selv at være med til at definere sine arbejdsgange,” forklarer Thomas Hildebrandt. Han leder forskningsgruppen for Process Intelligens, Modellering og Optimering på ITU og har igangsat og ledet udviklingen af DCR-teknologien.
Første licens solgt til KMD
KMD har netop købt licens til at bruge DCR-teknologien i sagsbehandlingssystemet KMD Workzone, som bruges af over 60.000 statslige medarbejdere, blandt andet på universiteterne, i politiet og i forsvaret. I første omgang får medarbejderne på Aarhus Universitet glæde af et mere fleksibelt it-system.
Men der er stadig et kæmpe potentiale for at udvikle teknologien yderligere, som styrkes af, at den nu for alvor kommer i brug. Derfor fortsætter forskernes samarbejde med Exformatics og nu også KMD, fortæller Thomas Hildebrandt.
”Når man fjerner den faste rute i it-systemet, kan vi begynde at opsamle data om, hvad medarbejderne rent faktisk gør, når de kan bestemme selv. Næste kapitel bliver at finde ud af, hvordan vi kan bruge disse data til at sikre, at den frihed medarbejderne får, også bliver udnyttet effektivt,” siger han.
Den videre udvikling af teknologien vil bygge på forskning i process-mining teknologier, forståelighed og brugerstudier, som er skudt i gang i foråret, og nu afventer forskningsmidler for at kunne fortsætte som nye ph.d.-projekter.
Thomas Hildebrandt, lektor, telefon +45 7218 5279, email hilde@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk