Fremtidens wearable tech: Engle og djævle, der taler direkte til din hjerne?
I fremtiden vil vores digitale enheder måske kunne tale direkte til vores hjerner, helt uden at vi bemærker det, siger Thomas Pederson, der er lektor på ITU. Til OpenITU den 18. marts vil han fortælle om potentialet for den bærbare teknologi.
EventswearablesInstitut for Datalogi
Skrevet 11. marts 2016 10:55 af Vibeke Arildsen
Fredag den 18. marts inviterer IT-Universitetet alle tech-entusiaster til OpenITU om de stadig mere udviskede grænser mellem mennesket og teknologien. Vi har fået Thomas Pederson, lektor på ITU og en af eftermiddagens talere, til at give en forsmag på hans oplæg om fremtidspotentialet for wearables.
Hvad kommer dit oplæg til at handle om?
Jeg vil tale om udviklingen inden for wearable tech og de muligheder, der følger med de nye teknologier. Computere bliver noget vi bærer på kroppen, sensorerne bliver bedre, og teknologien bliver mobil. Mange af de apps, vi bruger på vores devices i dag er til personlig brug - vi kan godt lide at måle på os selv, for eksempel for at motivere os til at præstere bedre. Så faktisk bruger vi allerede wearable tech til at påvirke vores adfærd, og det er en tendens, der sandsynligvis vil blive større og større.
Hvordan er udviklingen inden for wearable tech i øjeblikket?
Systemerne er ved at blive mere kontekst-bevidste – det vil sige, at de lærer mere og mere om, hvad vi gør, hvem vi kommunikerer med, og hvad vores næste handling vil være. Med tiden vil de være i stand til at tilpasse sig, så de ikke forstyrrer os, når vi har travlt, eller afbryde os på en god måde, når vi har brug for det.
Jo flere sensorer, vi sætter på vores kroppe, jo bedre vil de blive til at vide, hvad vi fokuserer på. Det er sandsynligt, at vi på et tidspunkt vil kunne designe systemer, der er ikke kun kontekst-bevidste, men som også arbejder tæt sammen med vores opmærksomhedssystem. Inden for 10-15 år vil vi muligvis kunne designe wearables, der styrer vores opmærksomhed hen på bestemte ting omkring os og påvirker vores adfærd, uden om vores bevidsthed.
Hvad vil denne teknologi kunne bruges til?
Der er et stort økonomisk incitament til at designe de her systemer, og der er en mulighed for, at vi vil få den tekniske kapacitet til at udvikle dem. Så jeg synes, det er værd at diskutere de mulige etiske konsekvenser allerede nu.
Thomas Pederson, lektor på ITU
Jeg kan forestille mig, at vi vil være i stand til at producere systemer, der kan styre vores opmærksomhed i hverdagen. For eksempel kunne man designe briller eller 'kontaktlinser', der fusionerer digital information med den virkelige verden. Der er en masse begrænsninger ved teknologien i dag, men jeg kan ikke se nogen grund til, at det ikke kan løses.
Vil en sådan teknologi være god eller dårlig for menneskeheden?
Det gode ville være, at systemerne kunne hjælpe os med at opnå det, vi gerne vil, lidt ligesom tavse 'engle'. For eksempel kunne vi fortælle dem, at vi gerne vil læse mere henover weekenden. Så vil systemet ved hjælp af en række stimuli påvirke underbevidstheden, så det bliver mere sandsynligt, at man åbner sin bog.
Men det er klart, at der også er farer forbundet med en sådan teknologi. Et personligt styresystem kunne blive hacket, eller annoncører kunne bruge dem til at påvirke os til at købe deres produkter - de kan blive små "djævle", der får os til at gøre ting, der er dårlige for os selv og andre mennesker, helt uden vi er klar over det.
Der er et stort økonomisk incitament til at designe de her systemer, og der er en mulighed for, at vi vil få den tekniske kapacitet til at udvikle dem. Så jeg synes, det er værd at diskutere de mulige etiske konsekvenser allerede nu.
OpenITU: The Good, the Bad and the Robots
- Fredag 18 marts 16-17.30 i DesignLab på ITU.
- Læs mere om arrangementet her og tilmeld dig på Facebook.
- Vært er Anders Høeg Nissen, vært på Harddisken på P1.
Ud over Thomas Pederson er oplægsholderne:
- Gunhild Borggren, lektor og leder af forskningsnetværket ROCA (Robot Culture and Aesthetics) ved Københavns Universitet.
- Ken Rinaldo, kunstner og professor ved College of Arts & Sciences, Ohio State University.
OpenITU er en række gratis og åbne debatter om de aktuelle udfordringer for it-professionelle og for samfundet som helhed.